Choď na obsah Choď na menu

Zber a sušenie

 Zber tabaku

Zber tabakove rastliny

Zrelé listy sa zbierajú tesne pred kvitnutím tabaku v okamihu, kedy strácajú svoju zelenú farbu a začínajú žltnúť, popr. sa na nich objavujú svetle hnedasté bodky. Zberáme za sucha, najlepšie v poludnie alebo popoludní. Listy ulamujte zhora nadol a snažte sa nepoškodiť stonku rastliny.

 
Správnym postupom je žať najprv najspodnejšej listy, ktoré majú nižšiu kvalitu ako listy vrchná. Nesklízíme listy, ktoré ležali na zemi, pretože na nich lipne hlina a nečistoty. Následne sa zbiera strednej listy a nakoniec listy z horných častí rastlín.
 

 

Sušenie rastliny

Sušenie tabaku -nicotiana rastlina
Listy dávame sušiť bezprostredne po zbere. Spôsoby sušenia existujú v podstate dva. V teplých oblastiach ako je Južná Amerika sa zozbierané listy zväzujú a vešajú do tzv sušiarní, obr 8. Domáci pestovatelia tabaku užívajú na sušenie listov stodoly alebo pôdy.
 
U nás by bohužiaľ takto zviazané listy neproschly, preto je zavesíme jednotlivo. Osvedčil sa postup navliekať listy pomocou ihly za hrubšie konce stopiek na nit alebo povrázok a zavesiť v suchej a dobre vetranej miestnosti (pôda, šopa, v núdzi i vo vnútri bytu).
 
Medzery medzi listy volíme cca 10 cm. Ako môže taká domáca "sušiareň" vyzerať v praxi vidíme na obr 9. Sušenie môže podľa teploty prostredia, počasia a lokality trvať od 30 do 80 dní, ale nič nepokazíte, keď tabak necháte visieť a schnúť aj oveľa dlhšie. Listy, ktoré chytí pleseň alebo hnilobu bezprostredne odstraňujte. Tabakový list je usušený v okamihu, keď získa "zdravú" hnedú farbu, pri jemnom stlačení sa láme a začne príjemne voňať. Listy, ktoré majú niektoré malé časti nedosušené (sú zelenkasté alebo svetlo žltej) zbavíme inkriminovaných miest a necháme ešte 3 - 10 dní sušiť.
 
Teraz prikročíme k poslednej fáze, finálnemu spracovanie tabaku. Na dosiahnutie správnej chuti a vône tabaku sa používa proces, ktorý zbavuje listy ich nečistoty a ostatných látok a znižuje obsah nikotínu. Ten proces sa nazýva fermentácia.
 
 U tabaku viržinského nie je niekedy nutné fermentácii vykonávať pre jeho nižší obsah nikotínu a je pravda, že veľa fajčiarov takto chutí a fajčí ho hneď po usušení. Nech sa rozhodnete tak alebo onak, je dobré vždy list najprv zbaviť stredovej žilnatiny. Po usušení sú listy krehké, preto je na pár hodín (napr. cez noc) zavesíme do vlhkého prostredia (kúpeľne, kuchyne, práčovne, pivnice), v núdzi postačí pustiť na ne trochu pary z naparovacej žehličky alebo nechať chvíľu visieť v pare nad hrncom s vriacou vodou. Cieľom je, aby list zvlhnuté a dal sa rozvinúť. Správne vlhký list môžeme stláčať v ruke bez toho, aby sa rozdrobilo. Pomocou žiletky alebo nožnicami následne odstránime najsilnejšia časť stredovej žilnatiny a listy opäť zavesíme na sušenie, ktoré je tentoraz krátke, asi 2 - 4 dni, aj keď opäť nič nepokazíme, keď ich necháme sušiť dlhšie.
 
Akonáhle je tabak opäť suchý, krehký a pri stlačení praská, je pripravený buď už len k narezaní (a vaša práca tu končí a môžete fajčiť) alebo fermentácii.
 
Poznámka na záver - pamätajte, že usušené listy tabaku sedliackeho je nevyhnutné fermentovať vždy
 
 
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Táto správa je tabuľka finančnej pomoci.

(Táto správa je tabuľka finančnej pomoci., 3. 5. 2016 19:48)

Ahoj,

Táto správa je tabuľka finančnej pomoci.

Sme tu na pomoc tým, ktorí si myslia, že neexistuje žiadna skutočná pomoc. Tí, ktorí Myslím, že všetky nádeje je stratená. Sme tu, aby sme úver ponúkajú jednotlivcom a spoločnostiam ktorejkoľvek krajiny.
Ponúkame úvery za prijateľnú a malého záujmu o 2%. Môžeme pomôcť. Jediné, čo musíte urobiť, je len dať nám šancu.



Kontaktujte nás ešte dnes prostredníctvom e-mailu:


anthonybakerfinancialaid@hotmail.com



Harald von Platten / CEO
NMLS ID # 504108
ext. 1302

mam zaujem o pracu zber tabaku v taliansku

(kristian mozigar, 26. 4. 2016 17:36)

dobry den prosim vas , mam zaujem pracovat v taliansku na zbber tabaku ovladam zaklady talianciny ,,sme viacery chlapci sme mlady 18 19 20 rocny chceme pracovat praca nam nerobi problem prosim napiste mi ci by bolo realne a kedy nastup ,,,som ochotny pracovat neustale na dlhodobo ,,aj kamarati ..dakujeme0902526205...

kam dat tabak po zbere listov

(dominika, 20. 10. 2012 10:49)

Dobry den tabak som zacala pestovat prvy rok a neviem kam mam dat tabak ak zacinaju chladne noci aj dni....cmam ho nehat vonku alebovnutri prosim vas poradte mi popiradt

Re: kam dat tabak po zbere listov

(Marek, 6. 9. 2015 15:23)

Strc si ho do r*ti,tam je teplo

SoM zaciatocnik

(frantisek, 7. 7. 2012 14:12)

zdravim vsetkych pestovatelov , ja to robim este len prvy rok s chcel by som sa opytat podla coho vieme ci treba tabak fermentovat alebo nie , lebo na stranke je uvedene ze virginsky tabak niekedy nie je treba fermentovat .
este sa chcem opytat ci je treba za kazdych okolnosti odstihovat dolne listky alebo iba ked su upadnute ,,,, Dakujem za vsetky rady ,, rad by som dostal odpoved aj na e-mail ak je niekto ochotny ,,,, ferotak@centrum.sk

Re: Som začiatočník

(Michal, 13. 8. 2012 19:58)

Zdravím, ja som tiež začiatočník, pestujem už druhý rok a chcel by som sa skúsených pestovateľov spýtať prečo po usušení virgínskeho tabaku necítiť jeho "silu", alebo ako by som to nazval- oproti kupovaným cigaretám? Neviem, či je to iba dojem (že obsahuje málo nikotínu, pričom som ho nefermentoval), myslím, že som dodržal správny postup pri pestovaní aj sušení. vopred ďakujem za odpoveď. mail: madigarmichal©gmail.com, ale pokojne napíšte sem, aby na tejto stránke bolo čo najviac informácii. František: spodné listy by som doporučil odstrániť ak ich nebudeš zberať, pretože rastlinu pripravujú o živiny, nemusíš sa báť, že by si jej ublížil, naviac spodné listy sa moc nezberajú, pretože sú nekvalitné, a fermentovať sa pri virginii nemusí, otázka je, či ti tabak po usušení bude chutiť.

Re: Re: Som začiatočník

(DebilPodrbany, 23. 9. 2014 12:09)

to je podrbane degešovina

.,v bm.,c vmmnkbm cfl,hnbkc

(f>b f.n.,gcn ôxv bhlm gfhbm, 23. 9. 2014 12:09)

,vnylkc njkxmv kfjdxhvnylxknbjkxm m fdjxkgvnlôx mfdkjghjlky vmxfkjghiucm klobniufvlkxc vg nhslkv mfkjgiolkm vvlkxcfhgdfkvlkhnfiudmvlkhgukdjlkvnfuijldjgiujfkosfndhnslxkdhgihsolhbgiuhnkjdsbhtdncv xjkdgfancftgjskyvdbgjfdgkly vmlkcvmlx mvcx.,m ,.cxm .,cxmv,.m v.,cmvvbmvmvmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

je možnost kupi tabáku pre osobnu spotrebu?

(Milan Palička, 26. 8. 2014 14:20)

každý mesiac kupujeme-2kg tabáku-no predávaju ho za nekrestanské peniaze-preto by som chtel vedieť,či by sa od vás dalo odkupovať toto množstvo a pokial áno,tak za kolko-na cigarety nemáme a tak si ich krutíme z tabáku

Stroj pre rezanie tabakovy list

(Michal, 13. 10. 2013 0:22)

Profesionálny stroj pre rezanie tabakový list , čaj , bylinky , atď

Súhrn vyššie modelu zariadenia je určený pre rezanie všetkých typov tvrdých materiálov , ako je tabak , čaj , list mäty a aromatické látky .

Stroje sú vybavené kalené oteruvzdorné rezacie valce o dĺžke 21 cm vyrobené výhradne z nerezovej ocele . Okrem toho , sú valčeky vystavené monetowaniu aby surovinou neskĺzne na valcoch , a to nielen pri sťahovaní , čo ďalej premieta do produktivity .

Štandardná hrúbka je 0,8 mm . Môžete si objednať čepeľ menšej alebo väčšej hrúbky .
Hrebene sú čistiace stroje na rezanie laserom - hrúbka 4 mm .

Výkon stroja - 30 kg / h

Všetky naše stroje sú nové a vzťahuje sa na dvanásťmesačná zárukou .

Zabezpečujeme nepretržitý prístup do všetkých častí a kompletný servis .

Ak máte nejaké otázky , kontaktujte nás prosím na 0048 884 024 145

Dotáz

(Štefan, 26. 7. 2013 21:11)

Prvý krát pestujem pár trsov tabaku,je pekný,krásne listy už niektoré suším,ale poraďte ako a čím fermentovať.Ďakujem.

Kontakt na vykupn

(Karol, 18. 3. 2013 20:36)

Dobry den.

Potreboval by som sa informovat ohladne vykupu doma vypestovaneho tabaku t.j. tabakovej suroviny. Mohli by ste mi prosim Vas uviest nejake zberne tabaku , ktore sa zaoberajú s vykupovanim tabakovej suroviny pre tabakove spolocnosti od samostatne hospodáriacich roľníkov?
S pozdravom
poprosil by som odpoveď na mail : dobree@centrum.sk

ako mam spracovat tabak po usušeni

(dominika, 20. 10. 2012 10:53)

Chcela by som sa spýtať ako spracovat tabak tak aby sa dal fajjciť ....postrihat ho alebo ako...prosim budem mocrda ak mi poradite

Vykup tabakovej suroviny

(Tomas, 28. 8. 2012 18:59)

Dobry den,
Potreboval by som sa informovat ohladne vykupu doma vypestovaneho tabaku t.j. tabakovej suroviny. Mohli by ste mi prosim Vas uviest nejake zberne tabaku , ktore sa zaoberajú s vykupovanim tabakovej suroviny pre tabakove spolocnosti od samostatne hospodáriacich roľníkov?
S pozdravom
poprosil by som odpoveď na mail : Koci99@gmail.čom