Choď na obsah Choď na menu

Fermentácia tabaku

 Úplná definícia fermentácia znie takto: "Ide o premenu látky za účasti enzýmov mikroorganizmov, pri ktorej prebiehajú v dôsledku aktivity mikroorganizmov chemické premeny organických látok a vznikajú látky energeticky chudobnejšie".

 
 Fermentácia tabaku je v podstate veda. Existujú stovky rôznych postupov a tabakové spoločnosti, či hlavne výrobcovia značkových cigár si tie svoje vlastné strážia ako oko v hlave. Pre našu domácu potrebu as ohľadom na podmienky, ktorými sme pri fermentácii limitovaní sa najviac v praxi osvedčili nasledujúce postupy.
 
 

Druhy nicotiana - tabaky

 Listy rastliny pripravené k fermentácii najprv zvlhčíme. Tento krok máme za sebou po odrezaní stredovej žilnatiny listu a nemusíme tabak sušiť a znovu vlhčiť. Po tej listy natlačíme do väčších uzatvárateľných pohárov až po viečko, uzavrieme, do viečka urobíme 3 - 4 malé dierky a postavíme viečkom na pevnú podložku. Nádobu prekryjeme čiernou fóliou a necháme cca týždeň na slnečnom alebo teplom mieste s teplotou minimálne 30 oC.
 
 Trošku odlišný spôsob fermentácie spočíva v tom, že naskladané listy v pohári uzavrieme, do viečka tentoraz diery nerobíme, neprekrývajú, ale rovno umiestnime do stáleho teplého prostredia (kachle, vodný kúpeľ a podobne) s teplotou od 40 do 60 ° C po dobu 35 - 40 dní. Listy je vhodné počas fermentácie niekoľkokrát přeskládat.
 
 
 Po ukončení fermentácie sa dávajú listy tzv "odpočinúť", tj položí sa jednotlivo na napnutú látku alebo papier av teplé a dobre vetranej miestnosti sa takto sušia. Miestnosť by mala byť neobývané a proces odpočinku trvá 2-4 dni. Proces fermentácie je možné cca 2 - 3x opakovať, tabak sa tým viac skvalitňuje a jeho chuť zjemňuje. Počas fermentácie sa dá tabak tiež ochucovať, stačí medzi listami vložiť napr struk vanilky, trochu medu, mätu alebo kvapnúť trochu roztoku vody s cukrom.
 
 Pretože chute každého fajčiara sú iné, nebojte sa experimentovať a hľadať svoje vlastné cesty.
 
 Príprava listu na fajčenie je jednoduchá. Pre výrobu cigaretového tabaku necháme listy mierne navlhnúť, zabalíme do ruličky a žiletkou, ostrým nožom alebo rezačkou krájame na 0,5 - 1 mm široká vlákna. Kto nemá v ruke požadovaný cit, môže použiť mlynček, strojček na rezance alebo krájač na zemiaky.
 
 
 Cigaretový tabak možno z listu pripraviť aj suchou cestou, rozdrvením krehkého listu alebo jeho spracovaním strúhača ako v predchádzajúcej "vlhké" metóde.
 
 Narezaný tabak potom dosušíme, preosejeme a skladujeme v tme, pod miernym tlakom a bez prístupu vzduchu napr v dobre uzatvorených vo fľašiach. Tabak sedliacky je dobré po narezaní ešte namočiť na 10 min. do vlažnej vody, vyžmýkať a dôkladne v teple prosušit na napnutej látke a až potom fajčiť.
 
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

rúra

(pestel, 30. 10. 2011 12:17)

odporúčam fermentáciu v rúre

Re: rúra

(Mako, 8. 11. 2011 22:09)

tak prezrad postup fermetacie v rure

Re: rúra

(Nicotiana, 5. 3. 2012 20:51)

taky by mna zaujimal ..

Fermentacia

(pestitel, 4. 12. 2011 21:29)

Tabak nechám zavädnúť, čo mi pri sušení jednotlivých listov na vetranej pôde trvá cca 1 týždeň. Ak sa zbiera celej rastliny, býva vhodné mesiac pred zberom rastliny nezalívat a zožať najlepšie v letnom období sucha. Zozbierané celej rastliny je možné nechať zavädnúť rozvešané na slnku. Akonáhle sú listy zavädnutej a už mierne žlté, odstránim najsilnejší stredovou žilnatinou zo všetkých listov. Následne listy pomačkám (čistými topánkami v lavóra pošliapu), aby fermentácia prebehla rýchlejšie a rovnomernejšie. Tiež je možné použiť správne usušené (pozvoľna) listy, potom nie je nutné stláčaním rozrušovať štruktúru listu, len sa surovina navlhčí.